Pinnacle Design/Build Group - Retaining Walls

  • Pinnacle Design/Build Group

Piling Retaining Walls

When your site requires a retaining wall for grade separation in a cut condition, Soldier Pile Retaining Walls provide an effective solution. Soldier Pile Retaining Walls can be placed on the property line and only require a few feet of access for final backfilling. Because you are only cutting out the soil you need to install the Soldier Piles, you can minimize the cut and fill. Facings available are treated timbers or pre-cast concrete panels with form finishes and stains. Steel piles can be painted to blend with the facing color.


Pinnacle Design/Build - Piling Walls Project Profiles
template image

Home Depot

New Albany, IN

PROJECT FACTS: Wall Area = 3,500 SF; Max Ht = 20 FT

CHALLENGE: This retail store was positioned into a hillside cut at the rear of this site. The cut required permanent support to allow for the construction of the rear access drive.

SOLUTION: A permanent Soldier Pile Retaining Wall with wood lagging was constructed to support the hill side excavation.

VALUE: The Soldier Pile Retaining Wall was constructed quickly and allowed for store construction to progress unimpeded.

template image

Home Depot

Charlotte, NC

PROJECT FACTS: Wall Area = 5,000 SF; Max Ht = 20 FT

CHALLENGE: The retail developer needed a permanent retaining wall to support the heavy live loads of an adjacent rail spur. Excavation for a conventional retaining wall system in the area adjacent to the spur would have undermined the existing rails and interrupted service.

SOLUTION: Pinnacle Design/Build designed and constructed a permanent cantilever soldier pile retaining wall with wood lagging. In areas where the spur was not present, we engineered and built a stone faced MSE wall to reduce costs.

VALUE: The combination of (top down) retaining wall construction with MSE technology allowed the developer to reduce retaining wall costs without interfering with adjacent property operations.

template image

Retail Store

Mt Juliet, TN

PROJECT FACTS: Wall Area = 5,000 SF; Max Ht = 21 FT

CHALLENGE: A permanent retaining wall was required to support existing gas transmission line adjacent to a proposed retail building. Excavation for a conventional retaining wall system would have undermined this line requiring expensive loss of service and/or relocation.

SOLUTION: Pinnacle Design/Build designed and constructed a permanent cantilever soldier pile retaining wall with pre-cast concrete lagging. The precast concrete lagging incorporated an architectural finish.

VALUE: This solution allowed construction of the wall from the top down such that disturbance of the adjacent gas line was not required. The architectural finish allowed the structure to blend nicely with the surroundings.

Publix

Chattanooga, TN

PROJECT FACTS: Wall Area = 23,932.55 SF; Max Ht = 24 FT

CHALLENGE: The developer needed a new retaining wall structure to support a new retail development.

SOLUTION: Pinnacle Design/Build’s experienced construction crews and management team worked with the developer to construct a 24 foot tall, 23,932.55 square foot MSE Segmental Retaining Wall and a Tied Back Soldier Pile with Lagging Retaining Wall to support the development.

VALUE: Pinnacle Design/Build’s construction crew provided the skills necessary to take on the challenges presented at the site.

template image

LNG Rail Yard - Phase II

Hopedale, OH

PROJECT FACTS: Wall Area = 9,061.41 SF; Max Ht = 35 FT

CHALLENGE: A major Gas Pipeline company needed to construct a new LNG Gas rail line to support the production and distribution of energy resources in eastern Ohio. The energy producer required a very tall retaining wall to support the construction of a rail line that would provide access to the rail loading facility.

SOLUTION: Pinnacle Design/Build designed and constructed a 10 foot high Soldier Beam with Pre‐Cast Lagging retaining wall and a 25 foot high MSE Panel Wall to accommodate the construction of the rail line.

VALUE: Pinnacle Design/Build’s value engineering solution reduced the project cost and construction schedule, and the project was completed in seven weeks.